A helyi gasztronómiai hagyományok éltetése és továbbadása céljából alakult egy sütő-főző klub a közelmúltban Lucfalván.
Néhány hónappal ezelőtt egy helyiek alkotta csoport egy nemes célt tűzött ki maga elé, ami nem más volt, minthogy a lucfalvai rendezvények során a vendégek és a közönség számára helyi étel és sütemény különlegességeket készítsenek.
Fürth Vera, a település közművelődési szakembere portálunk érdeklődésére elmondta: a sütő-főző klub a korábbi mézeskalács-készítő szakkör nyomán alakult meg.
– A foglalkozások során egy jó társasággá vált a csapat, amit semmiképp sem szerettünk volna veszni hagyni. A szakkör témája is közel állt a szívünkhöz, emiatt úgy gondoltuk, hogy azt kicsit kibővítjük a falunkra jellemző receptek körére. Az elképzelésünket a településünk polgármestere, Bakos Gyula is támogatta, hiszen a tervünk az ő elképzeléseivel is egyezett – fejtette ki Fürth Vera, aki azt is elárulta: a sütő-főző foglalkozásokon hozzávetőleg tízen szoktak összegyűlni. A résztvevők főként idősebb falubeli asszonyok, akiknek tarsolyában megannyi ínycsiklandó finomság receptje lapul.
Gyermeknapon debütáltak
A klub debütálására a gyereknap adott alkalmat, amelyen az asszonyok palacsintával készültek az óvodásoknak. A közművelődési szakember hozzáfűzte, hogy igazság szerint ez a fajta finomság nem annyira helyi ínyencség, azonban a kicsik annál nagyobb örömmel fogyasztották. A napokban pedig egy kabaré estet is tartottak a község művelődési házában, amelyen a tagok lucfalvai módra készült négyszögletes bodačke-vel – azaz pogácsával – kínálták a fellépőket, illetve a nézőket egyaránt.
Fürth Vera végül azt is elárulta: a céljuk az, hogy havi rendszerességgel megtartsák ezeket a sütő-főző találkozókat, amelyek természetesen a település lakói előtt is nyitottak, illetve a recepteket is szívesen megosztják az érdeklődőkkel. Emellett pedig a későbbiekben szeretnék átadni a lucfalvai étel- és süteménykülönlegességek elkészítésének fortélyait a fiatalabb generáció számára is.