Több mint hétszáz eb érkezik a salgótarjáni kutyakiállításra

Ezúttal is Salgótarjánban rendezik meg az első idei szabadtéri nemzeti CAC kutyakiállítást, melynek a Tóstrand ad otthont. A szombaton délelőtt fél 10-kor kezdődő eseményről Sándor Ildikó, a kiállítást szervező Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesületének elnökségi tagja beszélt a 3100.hu-nak.

Fotó: 3100.hu

Mint elmondta, az immár hagyományosnak tekinthető kiállítást idén a húsvéti ünnepek miatt tartják meg egy kicsivel korábban.

Ismertetése szerint összesen 755 nevezés érkezett, a közönség 183 fajta kutyát láthat majd.

Az összetételből látszik, hogy nagyon népszerűek a kiállítók körében a magyar fajták, ők fognak a legnagyobb számban felvonulni. Rövid- és drótszőrű magyar vizslából 18, különböző színű puliból 17, mudiból 16, kuvaszból 12, magyar agárból pedig 11 kutya vesz részt a bírálatokon.

Széles választékot vonultatnak fel a border collie, a cane corso és a rhodéziai ridgeback fajták, de tacskóból is számos szép egyedet mutatnak majd be. Akad olyan fajta, amelyből csak egy-egy különleges példány lesz látható. Ilyenek például az izlandi juhászkutya, a japán chin, vagy az Alpok-táji tacskókopó – sorolta Sándor Ildikó.

A különböző fajtájú kutyákat 10 órától külön körökben bírálják majd olyan szakavatott bírók, akik értenek az adott fajtához, illetve megfelelő vizsgával is rendelkeznek. Az ebeket a katalógus szerinti sorszám alapján hívják be a körbe, ahol a felvezetőnek meg kell mutatnia a kutyát mozgásban és beállítva is, a bíró pedig a látottak alapján értékeli, rangsorolja a kutyákat. Amikor egy adott fajta köre véget ér, minden esetben kiválasztják a fajtagyőztest. Ők vehetnek részt a Best in Show-ban, ahol a kiállítás legszebb kutyáját választják ki – magyarázta az egyesület elnökségi tagja.

Sándor Ildikó arról is beszélt, idén is megrendezik a hobbi kategóriát: ebben azokat a négylábúakat indíthatják el gazdáik, melyek keverékek, illetve megfelelnek ugyan valamely fajtajellegnek, azonban nincs törzskönyvük. Ezeket a kedvenceket a helyszínen, a kiállítási irodában lehet benevezni, legkésőbb 12 óráig – az ő körük nem sokkal később, 12 óra 30 perckor indul. Ezt követően rendezik meg a gyermek-kutya párok és a junior felvezetők versenyét, utánuk pedig a senior felvezetők is megmérettetik magukat.

A közönség láthat még a díszkörben kutyapárokat, tenyészcsoportokat is, majd korosztályonként választják ki a legszebb bébi, kölyök, fiatal és veterán kutyákat. A szervező egyesület minden évben díjazza a legszebb magyar fajtájú kutyákat, a legszebb Nógrád megyei tulajdonú kutyát, illetve a legszebb FCI által el nem ismert fajtát.

A Best in Show csúcspontja a kiállítás legszebb kutyáinak kiválasztása. Először a bírók a tíz fajtacsoport legszebbjeit teszik dobogóra, majd a show végén az elsők közül kerül ki a kiállítás három legszebb kutyája – emelte ki Sándor Ildikó.

Végezetül hozzátette: mindazok, akik kutyáikkal látogatnak el a kiállításra, hozzák magukkal az ebek érvényes oltásait tartalmazó kiskönyvet.

Sándor Ildikó a parkolással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy idén már nem férnek el a járművek az egykori lengyel piac területén, ezért mindenkit arra kérnek, hogy lehetőség szerint gyalog vagy tömegközlekedéssel közelítsék meg a helyszínt. Ha valaki mégis autóval érkezik, a parkolásnál figyeljen arra, hogy elférjenek az úton a helyi járati autóbuszok – mondta Sándor Ildikó.

https://3100.hu/tobb-mint-hetszaz-eb-erkezik-a-salgotarjani-kutyakiallitasra/

Scroll to Top