Életmentés: tanfolyamon ismerkedtek a defibrillátor használatával Szécsényfelfaluban

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően defibrillátort nyert a szécsényfelfalui önkéntes tűzoltó egyesület, amelyet vasárnap adtak át ünnepélyesen a helyi polgármesteri hivatalban. Az eseményen a meghívottak az életmentés fontosságával és a defibrillátor használatával is megismerkedhettek az elsősegély tanfolyam keretein belül.

Fotó: nool.hu

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatának köszönhetően egy Zoll defibrillátort nyert a Szécsényfelfalu Községi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, melynek összértéke egymillió forint. A szervezet az önkormányzat támogatásával és segítségével még 2023 őszén nyújtotta be a műszer igénylésére vonatkozó kérelmet, idén áprilisban pedig meg is kapták a pozitív elbírálásról az értesítést. A készüléket ünnepélyes keretek között június 2-án, vasárnap adták át a helyi polgármesteri hivatalban, ahol a délután folyamán az életmentés fontosságával kapcsolatban hallhattak előadást a résztvevők, emellett még a defibrillátor használatával is megismerkedhettek.

Cél az életmentés

– Úgy döntöttünk, hogy a defibrillátort a hivatalban helyezzük el, mivel reggeltől délutánig mindig van itt valaki. Ennek köszönhetően lehetőség lesz arra, hogy ha vészhelyzet történik, akkor azonnal segítsünk a bajba jutotton és elkezdjük az újraélesztést, amíg a mentőszolgálat szakemberei a helyszínre nem érkeznek – nyilatkozott Keresztes Imre polgármester, hozzátéve: – Egy tájékoztató táblát is kiteszünk majd az épületre, amely jelzi a közlekedőknek, a faluba betérőknek és a helybelieknek egyaránt, hogy életmentő pontként szolgál ezentúl a hivatal.

A településvezető kifejtette, hogy a készülék átadása a rendezvénynek csak egy része volt, hiszen délelőtt az elsősegélynyújtás elméletét, míg délután a defibrillátor gyakorlati használatát sajátíthatták el a meghívottak.

Segíteni menő!

A Defibrillátor Plusz Kft. támogatásával a pályázaton nyert műszer alkalmazását és a szükséges életmentő készségeket egy elsősegély tanfolyam keretein belül tanulhatták meg a szécsényfelfalui polgárőr és önkéntes tűzoltó egyesület tagjai, az önkormányzat dolgozói, meghívott óvodapedagógusok, tanárok, gyerekek és valamennyi helyi lakos.

A képzést Varga Erika üvezető oktató tartotta meg, aki kihangsúlyozta, hogy a defibrillátor kezelésének elsajátítása életet menthet abban az esetben, ha valaki hirtelen szívmegállást szenved. A készülék magyar nyelvű hangutasításokkal segíti az újraélesztés teljes folyamatát, vagyis keresztül vezeti az életmentőt a defibrillátor használatán és támogat minden lépésben, még a minőségi mellkaskompresszió kivitelezésében is, így lehetővé teszi a gyors és magabiztos cselekvést vészhelyzetben. Mindezzel több esély lesz a bajba jutott életének megmentésére, ameddig a mentőszolgálat ki nem érkezik a helyszínre. 

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2024/06/eletmentes-tanfolyam

Scroll to Top