A Duci Csapat Egyesület immár nyolcadik alkalommal rendezte meg megyénk egyik legnagyobb gasztronómiai eseményét, a Park partyt. Hazánk különböző pontjairól összesen harmincnyolc csapat érkezett Karancslapujtőre. Tették mindezt azért, hogy ország-világ előtt megmutassák ételkülönlegességeiket. A kilencfős szakmai zsűrinek –amelynek tagjai Szolnokról utaztak a községbe – nem volt könnyű dolga, de hosszas gondolkodás után megszületett a végeredmény. A nap folyamán egy rekordot is megkíséreltek felállítani: ötszáz adag lecsós nokedlit készítettek, amelynek bevételét jótékonysági célokra fordítják. A helyszínre látogatókat a nem mindennapi ínyencségek mellett különféle szórakoztató programokkal, kulturális műsorokkal is várták a szervezők.
Karancslapujtő. A főzőcsapatok regisztrálását követően, a Magyar Vitézek vezetésével elkezdődött a zenés felvonulás a park és a tájház közötti szakaszon. Mindezek után Baksa Sándor polgármester köszöntötte a vendégeket, majd a Kastélykert Óvoda gyermekeinek műsorát tekinthették meg az érdeklődők. A gasztronómiai eligazítást követően pedig kísérletet tettek az országos rekordra.
A Duci Csapat Egyesület ismét „életre keltette”
megyénk egyik legnagyobb gasztronómiai eseményét
Fotó: Danyi Lilla
Czakó Zoltánné, a Duci Csapat Egyesület elnöke lapunknak elmondta: negyven kilogramm lisztből szaggattak ki nokedlit, továbbá egy ezer literes lábasban sütöttek hozzá lecsót. Az ötszáz adag ételből származó bevételt jótékonysági célokra fordítják majd. A fellépőket pedig háromszáznegyven darab töltöttkáposztával lepték meg.
Az elnök hozzátette: minden évben megpróbálnak valami különlegességgel előrukkolni. Tavaly például háromméteres óriás palacsintát készítettek, ami a rekordok könyvébe is bekerült.
Fergeteges hangulatban telt a nyolcadik Park Part
Fotó: Danyi Lill
Czakó Zoltánné örömmel mesélte, a rendezvény színvonalát az is emeli, hogy az ország huszonkét településéről – többek között Bajáról, Legéndről, Miskolcról, valamint Tiszaföldvárról is – érkeztek csapatok a megmérettetésre.
Véleménye szerint ez annak köszönhető, hogy az ő kis társaságuk évente több mint harminc főzőversenyen megfordul. Viszonzásul pedig az ottaniak is ellátogatnak Karancslapujtőre. Nagy szó ez, mert sokan közülük eddig még Salgótarjánban sem jártak – zárta szavait Czakó Zoltánné.
Az elkészült ételek leadását követően nehéz helyzetbe került a szakmai zsűri, ugyanis alig tudott dönteni a rengeteg finomság között. Ezért úgy határozott, hogy nemcsak egy-egy első, második, illetve harmadik helyezettet hirdet, hanem hatot-hatot. Két különdíjat is odaítélt, így összesen húsz serleget, érmet, illetve oklevelet osztott ki a lelkes főzőcsapatok között.
Finomabbnál finomabb étkek készültek
Fotó: Danyi Lilla
Mindezek után kezdetét vette a kulturális műsor, amely sötétedésig tartott. A Komáromból érkező kisvonat egész nap járta a község utcáit azért, hogy a messziről érkezők kényelmesen megtekinthessék a Karancs lábánál elterülő „gyöngyszemet”, azaz Karancslapujtőt. A helyszínre látogatók többek között bajai halászlét, kalocsai paprikás ételeket, tiszaföldvári keszeget, karcagi birkapörköltet, különféle gulyásokat, vadételeket, illetve laskát is kóstolhattak. A jó hangulatot reggeltől estig az emődi Tehéntánc Banda biztosította.
Hogyan is lehetne röviden, néhány szóban összefoglalni a nyolcadik Park partyt? Mintegy háromezer vendég – a környékről, valamint az ország különböző pontjairól –, fergeteges hangulat, harmincnyolc főzőcsapat, finomabbnál finomabb ételek, szórakoztató műsorok, kedvező időjárás és falunéző kisvonat. Ezek a kifejezések azonban külön-külön talán kevésnek bizonyulnának! Ki „gyúrta” mindezt össze, továbbá hosszú hónapok fáradságos munkájának köszönhetően, ki „keltette ismét életre” megyénk egyik legnagyobb gasztronómiai eseményét? A Duci Csapat Egyesület!
Gerhát Karina
(Forrás: www.nhc24.hu)