A karate rejtelmeibe is bevezetnek a Sportkavalkád keretében

A június 13-ai Sportkavalkád elnevezésű sportágválasztón az egykori és jelenlegi salgótarjáni sportegyesületek, sportágak mutatkoznak majd be. A karate több mint négy évtizede a salgótarjáni sportélet aktív része, így nem hiányozhatnak a rendezvényről.

Fotó: nool.hu

A Salgótarjáni Shotokan Karate Klub, Nógrád megye első harcművészeti egyesületeként 1980. szeptember elsején alakult. Azóta, immár 44 éve megszakítás nélkül folynak az edzések Salgótarjánban. Az eltelt időszak alatt a tömegsportból kiemelkedett egy, olykor még válogatott versenyzőket is adó, jelentős eredményeket felmutató csapat. Volt időszak, mikor a vidék legeredményesebb karate egyesülete voltak. 2017-től Shotokan Karate Salgótarján néven működik egyesületünk. 

2001-ig Talpai József vezette az egyesületet, majd külföldre távozása után Józsa Barnabás vette át az irányítást. 2010 óta minden évben versenyt rendeznek Salgótarjánban, kezdetben Danók Péter-emlékverseny néven, jelenleg pedig Palóc Kupaként. 2017-ben ők rendezték az IS Karate magyar bajnokságot is. Az egyesület tagja a Magyar Karate Szakszövetségnek és a Palóc Karate Szövetségnek is.

Céljuk kiemelten a gyermek, serdülő, ifjúsági és junior korosztályok szabadidős és tömegsport tevékenység keretein belül a rendszeres sportolás, testedzés, felüdülés biztosítása, a sport és a shotokan karate iránti szeretet megerősítése. Emellett törekednek a már kiemelkedő eredményeket elért versenyzők felkészülési és versenyzési lehetőségeinek javítására, támogatására. Az egyesület legfőbb feladatai közé tartozik a shotokan karate népszerűsítése, az egyesület szakmai továbbképzésének biztosítása, az utánpótlás nevelés támogatása és közreműködés az egészségre nevelés kialakításában. A szervezet minden évben több versenyt, edzőtábort, instruktori szemináriumot, továbbképzést és előadást szervez tagjainak. Az egyesület jelenleg 38 főt számlál.

Edzéseiket a Balassi Bálint Megyei Könyvtár judo termében tartják hétfőn, szerdán és pénteken, kezdők és haladók részére. A foglalkozások Józsa Barnabás 4. Dan-os és Lengyel Csaba 3. Dan-os mesterek vezetésével zajlanak.

Sportkavalkád keretében a gyerekek megnézhetik majd, hogy miről szól a karate, és maguk is kipróbálhatják az alap mozdulatokat.

https://www.nool.hu/helyi-sport/2024/06/a-karate-rejtelmeibe-is-bevezetnek-a-sportkavalkad-kereteben

Scroll to Top