A mellrák elleni küzdelemre és a megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet Salgótarjánban

„Egy nap a nőkért!” címmel rendezett figyelemfelhívó programot és sétát a mellrák elleni harc jegyében Salgótarjánban a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Fotó:3100.hu

A csütörtöki esemény a Vármegyeházán indult, ahol Dr. Laczkó Tamás, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház főigazgatója, a rendezvény szakmai védnöke köszöntötte a megjelenteket, később pedig érintettekkel tartottak kerekasztal beszélgetést. A résztvevők délután innen indultak el közösen, zenés kísérettel a Fő térre, ahol elsőként Kreicsi Bálint polgármester, a rendezvény fővédnöke osztotta meg gondolatait.

A városvezető arról beszélt: a séta ereje, pozitív töltete végig kell, hogy kísérje az életünket, már kisgyermekkortól. Ezen a sétán az érintettekre is gondolnak a résztvevők, azokra, akiket „meghintett ennek a betegségnek a szele”. Kreicsi Bálint kiemelte: nem betegekként, hanem érintettekként hivatkozunk azokra, akik találkoztak a mellrákkal, hiszen ez a megfogalmazás pozitív töltettel rendelkezik.

Érintettek alatt azokra is gondolunk, akik átestek a betegségen, kezeléseket kaptak, azonban sikeresen meggyógyultak, és teljes életet élhetnek. Az orvostudomány rohamosan fejlődik, így egyre több esély van arra, hogy csak érintett legyen valaki, és ne beteg – fogalmazott.

A városvezető hozzátette: fontos, hogy mindenki figyeljen az intő jelekre, ám valamikor még azok sem jelzik a bajt, ezért lényeges a szűrővizsgálatokon való részvétel.

Feketéné dr. Zeke Ildikó vármegyei tisztifőorvos beszédében elmondta: a rózsaszín séta egyik célja, hogy támogatást, bizakodást, reményt adjanak a melldaganattal diagnosztizált nőknek és családjaiknak. Mint aláhúzta, ez nem egy olyan diagnózis, melyből egyáltalán nincs kiút. A figyelemfelhívó program másik célja, hogy a nők ne higgyék azt: velük ez nem történhet meg. Fontos tudatosítani, hogy a 45 és 65 év közötti korosztály van kitéve a legnagyobb kockázatnak, a szűrővizsgálat segítségével pedig olyan apró elváltozásokat is észre lehet venni, melyeket önvizsgálattal nem.

Az időben felfedezett emlődaganat gyakorlatilag gyógyítható, kezelhető, tünetmentessé tehető – hangsúlyozta Feketéné dr. Zeke Ildikó.

A vármegyei tisztifőorvos a férfiakhoz is szólt, akiket arra kért, törődjenek a párjukkal és biztassák őket a szűrővizsgálatokon való részvételre. A programhoz csatlakozó diákokat pedig arra kérte, ők is beszélgessenek a témáról édesanyjukkal, rokonaikkal.

A nap üzenetét Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke ismertette. Mint felidézte, 16 évvel ezelőtt gyülekeztek a József Attila Művelődési Központ lépcsőin az első rózsaszín sétára és viselték a remény rózsaszín szalagját, mely az érintettekkel való szolidaritást is kifejezi. Kifejtette továbbá: a statisztikák szerint minden nyolcadik nő találkozik életében a mellrák diagnózisával. Bár megelőzni nem lehet a betegséget, fontos, hogy figyeljék a nők testük jelzéseit, rendszeresen végezzenek önvizsgálatot.

A betegséggel szemben a legnagyobb fegyver a mammográfia, hiszen az orvostudomány fejlődésével ma már 1-2 milliméteres elváltozásokat is diagnosztizálni lehet – magyarázta Kreicsi Mária, egyben kiemelte: az időben észlelt betegség 90-95 százalékban tünetmentessé tehető.

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke hozzátette: azért is fontos beszélni a betegségről, mert egyre több az érintett, köztük egyre nő a fiatalok száma, jelenleg pedig mindössze a meghívottak 40 százaléka megy el mammográfiára. Az idei év üzenete – mely a „Néhány perc évtizedeket jelenthet, az idejében felfedezett betegség életeket menthet!” – is az önvizsgálatra, a szűrővizsgálatra, a magunkra és az egymásra figyelésre hívja fel a figyelmet – fogalmazott.

Az esemény végén a résztvevők pink virágokat helyeztek el a Fő téri virágágyásokban, ezzel is ráirányítva a figyelmet a nők leggyakoribb daganatos betegsége, a mellrák elleni küzdelemre.

https://3100.hu/a-mellrak-elleni-kuzdelemre-es-a-megelozes-fontossagara-hivtak-fel-a-figyelmet-salgotarjanban/

Scroll to Top