Elkezdték a gólyafiókák gyűrűzését Nyugat-Nógrádban

Minden év júniusának közepén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Idén a szélsőséges időjárás veszélyeztette a gólyákat vármegyénkben, így több dolga is akadt a szakembereknek.

Fotó: nool.hu

A nyugat-nógrádi régióban kezdték meg az MME szakemberei a fehér gólyák gyűrűzését. Az első napon – kedden – 20 helyszínen 55 fiókát láttak el jelzéssel és ellenőrizték a fészkek állapotát. – Egyedi azonosítóval látjuk el a kis gólyákat, ez alapján lehet tudni, hogy melyik fészekben keltek ki, milyen korban gyűrűzték őket, így a későbbiekben távolabbi helyen is be tudják őket azonosítani – mondta el portálunknak Bócsó Anita, az egyesület önkéntes szakembere.

Mint megtudtuk, ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudjuk ma már, hogy madaraink Afrika déli területeire vonulnak.  A madárgyűrűzés segítségével – sok más igen hasznos eredmény mellett – megismerhetjük az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalait, pihenő- és táplálkozóhelyeit, telelőterületeit, végső soron a madárvonulási rendszerek egész Földünket átfogó hálózatát.

A viharos időjárás sem kímélte a gólyafiókákat

Bócsó Anita arra is kitért, hogy az elmúlt napok viharos időjárása és az esősebb időszak miatt több fészekaljban elpusztultak a fiókák, vagy mentésre szorultak megyeszerte. A gyűrűzés során ellenőrzik is a fészkeket, majd a gólyafiókák pontos számát illetően ezután tudnak pontos információval szolgálni. Minap Ipolyszögön, Ipolyvecén, Drégelypalánkon, Honton, Nagyorosziban, Patakon és Borsosberényben keresték fel a fészkeket, ahol az iskolás, óvodás gyerekek is érdeklődve vehették szemügyre a kis pehelytollas fiókákat.

Videó link: https://videa.hu/videok/nool/hirek-politika/golyafiokak-gyuruzeset-nyugat-nogradban-nool-video-7EchDDCwSgNSYN4C?start=0.825887

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2024/06/golyafiokak-gyuruzeset-nyugat-nogradban

Scroll to Top