Európai Madármegfigyelő Napok: ritka fajokat is láttak a nógrádiak

Szűkebb hazánkban érdekes programokon vehettek részt hétvégén a madárbarátok. Az idei Európai Madármegfigyelő Napokhoz kapcsolódó kisterenyei esemény sok érdeklődőt vonzott, illetve a madármegfigyelés és gyűrűzés is sikerrel zárult. Mindemellett a résztvevők egy olyan fajt is szemügyre vehettek, amelyet rejtőzködő életmódja miatt ritkán pillanthat meg az ember.

Fotó: nool.hu

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programhoz kapcsolódóan szűkebb hazánkban szombaton és vasárnap Patakon, míg a hét utolsó napján Bátonyterenyén vehettek részt madármegfigyelésen és gyűrűzésen az érdeklődők.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nógrád Megyei Helyi Csoportjának tagjai a Kisterenye-Bányatelep vasúti megállóhelynél várták az érdeklődőket. Molnár Márton, az MME vármegyei helyi csoportjának titkára portálunk érdeklődésére elmondta: örömmel fogadták, hogy az eseményük szép számú látogatót vonzott, köztük gyermekekkel érkező családokat is.

– Változatos fajokat, valamint sok egyedet figyelhettünk meg, illetve gyűrűzhettünk a program során. Így például kékcinege, széncinege, foltos nádi poszáta és énekes rigó is akadt a kézben tartott madarak között. Emellett az érdeklődőkkel sikerült szemügyre vennünk két guvatot is táplálkozás közben. Ez a madárfaj a nádasok lakója és ugyan nem ritka, de rejtőzködő életmódja miatt csak nagyon ritkán adódik lehetőség megpillantani őket – számolt be a program sikeréről Molnár Márton

Azt is elárulta: szintén érdekességként könyvelhették el egy vándorsólyom feltűnését. Ez a faj fokozottan védett, különlegessége, hogy a Földön a legnagyobb sebességű állatként tartják számon.

Gyűrűt kaptak a tollruhások az Európai Madármegfigyelő Napok programján

Az esemény során a résztvevők számára arra is adódott lehetőség, hogy kézbe fogják a frissen gyűrűzött, tollruhát viselő állatokat, sőt, Molnár Márton azt is megmutatta a jelenlévőknek, hogy mennyivel gyorsabban ver egy madár szíve az emberénél, ami kicsiket és nagyokat egyaránt meglepett. Emellett a szakember természetesen a madárgyűrűzés és a madárvonulás szakmai hátterével, létjogosultságával kapcsolatban is több információt megosztott az érdeklődőkkel. Ismertette például, hogy a gyűrűzés során melyek azok az információk, amelyeket feljegyeznek egy-egy egyedről. Ilyen például:

  • a kondíció,
  • a szárnyhossz mérete, 
  • a madár kora, és
  • az ivara.

– A gyűrűzés fő célja, hogy feltérképezzük a különböző madarak vonulási irányát, illetve stratégiáját. Ezek a begyűjtött információk a vonuló fajok védelmében kulcsszerepet játszanak – hangsúlyozta Molnár Márton.

Arra is kitért, hogy a madarak befogásához az esemény előtt néhány órával egy úgynevezett függönyhálót húztak ki a helyszínen a nádas és bokrok környékén. Hozzátette: a háló anyaga annyira vékony, hogy az égi vándorok nem látják, így nekirepülnek. Ugyanakkor az eszköz annyira puha szálakból áll, hogy semmiféle sérülést nem okoz a madaraknak.

Verseny zajlik a résztvevő országok között

Az MME honlapján elérhető tájékoztatás szerint, az Európai Madármegfigyelő Napot a madártani szervezetek világszövetsége – BirdLife International – hívta életre 1993-ban. A rendezvényt évről évre október első hétvégéjén szervezik meg, a program szakmai és közösségi célokat egyaránt szolgál. Így egyfelől a megfigyelések európai szintű információgyűjtést tesznek lehetővé az őszi madárvonulásról. Másrészről pedig az ingyenes országos rendezvénnyel a szakemberek sokakat szólíthatnak meg és csábíthatnak ki a szabadba azért, hogy a madármegfigyelés élményének még többen részesei legyenek. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, mint a világszövetség hazai képviselője.

Mindezzel kapcsolatban Molnár Márton azt is elárulta a Nool.hu-nak, hogy az Európai Madármegfigyelő Napok során az abban résztvevő országok „versenyeznek” is egymással. Így a részvételi adatokat, illetve megfigyelt fajokat és egyedek számát is eljuttatják az MME-hez, ahonnan továbbítják azokat a nemzetközi koordinációs központba. Hozzáfűzte: Kisterenye mellett a hétvégén szűkebb hazánkban Patakon is tartottak madármegfigyelést és gyűrűzést. Információi szerint azon a helyszínen szintén több fajjal, és sok madárral ismerkedhettek mind testközelből, mind kicsit messzebbről a szép számmal megjelent érdeklődők.
 

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2024/10/europai-madarmegfigyelo-napok-ritka-kisterenye

Scroll to Top