Mede Endrénének és Révay Judit gondozóknak köszönhetően soha nem unatkoznak a szépkorúak a helyi Naplemente Idősek Klubjában. A közelmúltban például laskát sütöttek, amivel az óvodás csemetéket is meglepték.
Már reggel óta nagy volt a sürgés-forgás a klubban, ahol elsősorban a helyi gyerekeknek akartak kedveskedni a finomsággal. Ebéd után a gondozók át is vitték a laskát az óvodásoknak, akik elmondhatatlanul örültek annak, hiszen a többségük még soha nem evett ilyet. Többen meg is jegyezték, hogy otthon is meg fogják kérni a szülőket, nagyszülőket, készítsenek ilyet nekik. Mindez hatalmas boldogsággal töltötte el az ötletgazdákat.
Később a klub többi tagja is megérkezett, és megkóstolták ők is a társaik, illetve a gondozók által készített laskát, majd közösen töltötték a délutánt. Az egyik klubtagtól, Budai Jánosnétól megtudtuk továbbá: a laska készítése a 19. század elejére nyúlik vissza. Ez az étek egykor a szegény családok háztartásában nagyon gyakran került az asztalokra.
– Még gyermekkoromban tanította meg nagymamám, hogyan kell készíteni a krumplilaskát. A burgonyának réginek kell lennie, mert az újkrumpli sokkal több vizet felvesz. Összetétele nem sok alapanyagból áll, csak lisztet és sót szükséges a krumplihoz gyúrni. Fontos azonban a megfőtt burgonyát áttörni és hagyni teljesen kihűlni. Ezt követően sózzuk meg és gyúrjuk össze annyi liszttel, amennyit a krumpli megkíván, ne legyen se túl kemény, se túl lágy! Tetszés szerinti kör alakúra kell kinyújtani, majd a meleg sparhelt tetején mindkét oldalát megsütni, végül pedig a laskákat olvasztott zsírral kell megkenni. Egyaránt lehet sósan és édesen is tálalni, ki hogy szereti – mondta el portálunknak Budai Jánosné.
Video link: https://videa.hu/videok/nool/emberek-vlogok/laskaval-kedveskedtek-az-ovisoknak-a-5vLQeR0y9dAZTRxL?start=0