Madarakat gyűrűznek hétvégén Patakon és Kisterenyén

Különleges programokkal csábít a szabadba idén is az Európai Madármegfigyelő Napok programsorozat. Sok helyen madarak gyűrűzésére, valamint madármegfigyelő kirándulásokra is várják az érdeklődőket.

Fotó: nool.hu

Az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezik az Európai Madármegfigyelő Napokat október első hétvégéjén. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szűkebb hazánkban két helyszínen várja az érdeklődőket – tájékoztatott közleményében az egyesület. Patakon és Bátonyterenyén is megfigyelik a madarakat.

Madarakat figyelnek meg az érdeklődőkkel

Az Európai Madármegfigyelő Napok egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólítanak meg és csábítanak a szabadba a szervezők. A programsorozathoz Nógrádban is csatlakozhatnak az érdeklődők: Patakon október 5-én és 6-án, a hétvége mindkét napján reggel 7 és 10 óra között madárgyűrűzést és madármegfigyelést tart a madártani egyesület Nógrád vármegyei csoportja. A régió keleti felén, Bátonyterenyén is madárgyűrűzésen vehetnek részt a madárbarátok, itt október 5-én, szombaton 7-11 óráig a kisterenyei városrészen, a bányatelepi vasúti megállóhelynél lesz erre lehetőség. 

Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek.

 Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt – derül ki a közleményből. Hozzátették: a magyar eredmény gyarapításához nemcsak a szervezett helyszíneken lehet hozzájárulni, bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait. Az akcióról bővebb információ a madártani egyesület honlapján érhető el. A programokra nem szükséges előzetesen jelentkezni, elég a választott helyszínre menni a megadott időpontban.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2024/10/madarakat-gyuruznek-hetvegen-patakon-es-kisterenyen

Scroll to Top