Nagy érdeklődés övezte a szlovák fotós kiállítását Salgótarjánban

A Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület az idén ünnepeli fennállásának hatvanadik évfordulóját. Három acélgyári fotószakköri tag – Brunczel Tibor, Koós Pál és Veres Mihály – szervezésében, 1964-ben létrejött a mindmáig működő alkotócsoport.

Fotó: nool.hu

Legfontosabb munkaformájuknak jellemzően a kiállításrendezés tekinthető. Ezen tevékenység folytonosságát, intenzitását mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a József Attila Művelődési Központban látható jelenlegi tárlat immár az 542. a sorban. Ráadásul a szlovákiai Rózsahegyről érkezett kiállító, Lubica Janecova bemutatóját egy olyan fotóklub képviseletében rendezte meg, amely az idén éppen százesztendős múltjáról emlékezhet meg.

A fotókiállítás az emberekről szól

A két alkotókör – mint megnyitóbeszédében Homoga József fotóművész, a nógrádi egyesület elnöke is hangsúlyozta – hosszú évek óta ápol termékeny szakmai és baráti emberi kapcsolatokat. A jó együttműködés jegyében jött létre a szlovákiai vendég Emberek című tárlata is, amelyet Homoga József alapos elemzés keretében – Lubica Janecova önvallomására alapozva – mutatott be az érdeklődőknek. Kiderült, hogy a fotográfus a művészetek iránt átlagon felül fogékony család sarjaként – főként édesapja hatására – csak felnőttkorában kezdett el kiállításokat is prezentáló módon fotózni, minthogy igen közel érzi személyiségéhez ezt a kifejezési formát. 

Ma már olyannyira szereti a fényképezést, hogy szinte a fotográfia által érzékeli a világot, igyekszik mindent, lehetőleg minél több, eltérő életkorú embert különböző pózokban, hangulatokban, öltözékekben megörökíteni. Ezt példázza ez a sajátosan egyéni stílusú, jó hangulatú, eredeti, főként humoros – esetenként ironikus – ötletekben, valamint élénk színekben gazdag kiállítása is. Lubica Janecova szívélyesen mondott köszönetet a meghívásért, illetve a salgótarjáni bemutatkozás lehetőségéért, Homoga József pedig ajándékként egy emléklapot nyújtott át a számára. 

https://www.nool.hu/helyi-kultura/2024/06/szlovak-fotos-kiallitasa-salgotarjanban

Scroll to Top