Pikáns ízektől a mérhetetlen jókedvig

Legtöbben bizonyára a karancslapujtői Duci Csapat Egyesület elnökeként ismerik Czakó Zoltánné, Mártit. Nem csoda, hiszen a megalakulásuk óta ő a csapat „motorja”. Kedvességét, vendégszeretetét és nem utolsó sorban csodálatos főztjeit messzi tájakon is emlegetik. Személyes és egyesületi élményeiről egyaránt örömmel, olykor-olykor a szemében egy kis könnycseppel – ami természetesen a meghatódottság könnye volt – mesélt nekünk.

– Mikor alakult meg a Duci Csapat?

– Egyesületünk 2006-ban kezdte meg működését – kezdte beszélgetésünket Czakó Zoltánné.

– Hogyan indult az önök tevékenysége?

– 2006-ban egy hatalmas rendezvényen felkérést kaptunk arra, hogy készítsünk el öt katlan töltött káposztát. Ez elsőre nagyon nagy feladatnak tűnt számunkra, de nem riadtunk meg tőle. Este 8 órától másnap reggel fél 9-ig 1 mázsa 20 kilogramm darált húsból, mintegy 1700 darab töltött káposztát készítettünk el. Csapatként ez volt az első közös munkánk, és innen indult el a mi kis történetünk. Ezt követte az eresztvényi főzőverseny, ahonnan először együtt, közösen elhoztuk az aranyérmet. Ezek után senki és semmi nem állíthatott meg bennünket, rendezvényről rendezvényre kaptuk a meghívásokat, amit örömmel fogadtunk.

pikans-izektol

– Mi az egyesület legfőbb célja?

– Legfőbb célunk az elfelejtett magyar konyha kutatása. Továbbá községünk hagyományos, kulturális eseményeinek, valamint a palóc ízeknek a bemutatása országszerte és külföldön egyaránt.

– Évente mennyi rendezvényen vesznek részt?

– Közel 40 rendezvényen, főzőversenyen veszünk részt, de járjuk az országot  gasztroturisztikai vendégként is. 2008-ban a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak-Bükki Szervezetének tagjai lettünk, míg hivatalosan bejegyzett egyesületté 2011. január 16-án váltunk.

– A kezdetek kezdetén hány fővel indultak el „nagy útjukra”?

– A csapat indulásakor öt főből állt. Közülük a mai egyesületben sajnos már csak ketten maradtunk. Az egyik Pintér Éva alelnök, a másik pedig jómagam.

– Mennyi tagja van jelenleg az egyesületnek?

– Az egyesületünk azóta 50 főre bővült. Mindig volt, aki csatlakozott hozzánk, soha nem kellett toborozni a tagokat. Ahogy egy-egy rendezvényről, versenyről hazatértünk, látták a többiek, hogy milyen jó a közösség. Az élmények elmesélése után pedig magától értetődő volt, hogy csatlakozzanak hozzánk. A csapatnak jelenleg 8 férfi és 42 női tagja van.

– Milyen idős a legfiatalabb, illetve a legkorosabb tagjuk?

– A legfiatalabb tagunk 18 éves, a legidősebb pedig 80 esztendős. Az utóbbit Baksa Tiborné, Bözsi néninek hívják, s kora ellenére a csapat egyik legaktívabb tagja. Időnként, amikor nem tud ellátogatni egy-egy eseményre, mindenki őt keresi, mert annyira meghatározó személyisége a Duci Csapatnak.

– Az ötven tag közül hány fő alkotja a főzőcsapatot?

Az 50 főből 6 ember az, aki a főzőcsapatot alkotja. Nagyon ritka azonban, amikor egy eseményen csak hatan jelenünk meg.

– A faluban mennyi saját, „Duci csapatos” rendezvény van?

Kettő rendezvényünk van. Az egyik a már 6 évet megért Park Party. Országszerte nagyon nagy sikere van, idén közel négyezren vettek részt rajta. A másik pedig a Mikulás Party.

– Szólna ezekről bővebben is?

– A Park Party úgy jött létre, hogy előtte már falunapokon sokat főztünk, és azt gondoltuk, hogy az étel az, ami összehozza az embereket. Ezért úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy külön rendezvényt, ami a főzésről, az ételekről és természetesen kicsit a versengés szelleméről is szól. Minden év májusában tartjuk meg ezt, helyiek és távolabbról érkezők is egyaránt rengetegen vesznek részt rajta. A Mikulás Partyt – mint ahogy a nevében is szerepel.

– Mikulás tájékán rendezzük meg. Ez szintén egy egész napos esemény. Reggelről, a Betlehem téren az egyesület tagjai közül nyolcan-tízen beöltözünk. Egész nap szól a zene és csalogatjuk oda a vendégeket. Reggelire nyársas kenyérrel és tócsnival kedveskedünk, délre pedig megfőzzük a 160-170 adagnyi Mikulás-gulyásunkat. A gyerekeknek télapós, kézzel készített ajándékokkal, szaloncukorral, keksszel, valamint teával kedveskedünk.

– Úgy hallottuk, hogy nemrégiben az egyesület pályázott egy kisbuszra és meg is nyerte!

– Igen, ez valóban így történt. Szeptember 29-én volt egy éve, hogy Békéscsabáról elhoztuk a 9 személyes kisbuszt. Ez nagy öröm az egyesület életében, mert rengeteg helyre el tudunk általa jutni. Nehezebben tudnánk megoldani az utazás kérdését, ha ezt nem nyertük volna el.

– Ha egyetlen egy rendezvényt ki kellene emelni az elmúlt tíz évből, melyik lenne az és miért?

– Ez egy nagyon nehéz kérdés, de talán Szolnokot említeném meg. Kilenc éve járunk oda az egyesülettel. A Tiszaligeten szokták megrendezni a Gulyásfesztivált, amely kétnapos rendezvény. Ott, akkor 500-600 katlanban fő a gulyás. Azért ragadnám ki ezt, mert Szolnok ezen az eseményen bemutatja a magyar ételt, és a külföldiek is ezt főzik. A pénteki napon az ország 19 megyéjének főzőcsapata méri össze tudását. Számunkra ez azért különleges, mert immár harmadik éve, hogy Nógrád megyét a Duci Csapat képviseli. Ezen a napon mindenki annyit főz, amennyit csak szeretne, és az adagokat fel lehet ajánlani megvételre. Az ebből befolyt összeggel a mozgáskorlátozottakat támogatják. Idén a csapatunk 60 adag ételt ajánlott fel. Azért nagyon jó ez, mert így egyszerre nemcsak egy-két embernek tudunk adni, hanem soknak.

– Ön szerint mi az, ami a Duci Csapatot a magasba repítette?

– Erre három szóval válaszolnék, ami egyben számunkra a legfontosabb is, és mindig minden körülmények között ezt tartjuk szem előtt: a pikáns ízek, a higiénia és a mérhetetlen jókedv.

– Hány éves korában kezdett el serénykedni a konyhában?

– Nyolc éves voltam, amikor a kis sámliról, a forró víz felett először szaggattam a nokedlit.

– Idén ünnepelték fennállásuknak 10. évfordulóját! Hogyan zajlott mindez?

– Természetesen ott sem volt hiány finomabbnál finomabb ételekből és az egyesületünkre jellemző jókedvből. A 70 fős rendezvény nagyon jól sikerült és szintén egy felejthetetlen élmény maradt a Duci Csapat számára.

Gerhát Karina

(Forrás: www.nhc24.hu)

Scroll to Top