Igazi sajtmennyországgá változik a pásztói Varázsvölgy, ahol a vasárnapi Sajtimádók napja keretében rendezik meg a III. Nógrád és Heves vármegyei Sajtvásárt és Sajtversenyt. A társszervező Magyar Sajtkészítők Egyesületének általános alelnökét, Király Gellértet többek között az eseményről, a verseny múltjáról és a magyarok sajtfogyasztási szokásairól kérdezte a 3060.hu, de az is szóba került, mire érdemes figyelnie a kezdő sajtimádóknak.
Az alelnök szerint a rendezvény az elmúlt két évben “kinőtte” magát, így szerettek volna olyan helyszínt találni, mely nagyobb közönséget is be tud fogadni – emiatt is vették fel a kapcsolatot a helyi szervezők a pásztói Varázsvölgy csapatával. Király Gellért azt is elmondta, hogy szomszédunkban korábban nem volt önálló sajtverseny, Pásztó és Heves vármegye közelségéből adódott a lehetőség, hogy több termelőt és sajtkedvelőt szólítsanak meg.
Egyben azt is kiemelte, hogy a tejtermelésre és sajtkészítésre alkalmas földrajzi adottságok mindkét vármegyében megvannak.
A hétvégi versennyel kapcsolatban elmondta: hétfő estig hét termelő összesen 42 terméket nevezett a bírálatra, ám tapasztalataik szerint a nevezők fele az utolsó egy-két napra hagyja a regisztrációt, így összesen mintegy 65-70 nevezésre számítanak, 10-12 termelőtől. A versenyzők egy része a vásáron is képviselteti magát, ahol a nevezett és eredményt elért termékeket is megkóstolhatják majd az érdeklődők.
Az egyesület alelnöke azt is elárulta, hogy a leggyakoribb nevezett termékek a gomolya és a parenyica, ugyanakkor sok friss és savanyított tejtermék, köztük krémsajtok, túrók, kefírek, joghurtok, illetve tejföl is szerepel majd a versenyen. Mindemellett olyan különlegességeket is neveztek a termelők, mint a fehérpenészes kecskesajtok, trappisták, érlelt keménysajtok és a vörös cheddar.
További információk az eseményről valamint a belépőkről a vvolgy.hu-n és a Varázsvölgy Facebook oldalán érhetők el.